Omenia s-a născut la țară

Bucureștiul, deși acum are alura unei metropole, un adevărat oraș furnicar, acesta reușește de fiecare dată să arate trecutul lui...


Bucureștiul, deși acum are alura unei metropole, un adevărat oraș furnicar, acesta reușește de fiecare dată să arate trecutul lui câmpenesc.
Aerul fânului și a lemnului brut de toamnă tresăresc pace și liniște în sufletele fiecăruia. Însă într-un secol XXI pierdut în tehnologie, poluare sau hrană artificială aceste lucruri par de mult istorie, una frumoasă, dar care nu mai poate fi repatriată.

Nu neapărat la acest lucru s-au gândit în urmă cu mai bine de cinci decenii un grup de oameni minunați în frunte cu sociologul Dimitrie Gusti.
Aceștia în actuala zonă a Aviatorilor, pe șoseaua Kiseleff, au pus bazele actualului muzeu al satului român. Ca mărturie pentru viitoarele generații care aveau să vie, ca acestea să fie conștiente de trecutul lor simplu și aparte.

Acest stil de viață străbun atrage zilnic o sumedenie de oameni, curioși, de diferite rânduieli, vârstă, limbi sau nații.
De patru ani, de când mă aflu în București vin de cel puțin de două ori pe lună aici, să mă relaxez, să mă liniștesc, să mă detașez de haosul orașului sau să retrăiesc unele amintiri din copilăria mea de la sat, dar niciodată n-am plecat dezamăgit de aici.
Sunt momente când nu puteam ajunge pe acasă, mai ales în primul an de facultate și simțeam nevoia de a sta pe prispa casei, precum la bunica, doream să ascult tăcut liniștea, cântecul ierbii. 

Așa am început să mă atașez de multe locuințe din incinta muzeului. Tot aici am văzut primul cuplu cu adevărat îndrăgostit și fericit. Doi copii frumoși, simpli și simpatici foc. În fundalul cuplului o bunicuță tare drăguță veghea asupra nepoțelului, care alerga de zor în grădina unei biserici maramureșene.
Nici străinii nu sunt ignorați, ghizii sunt foarte atenți ca aceștia să înțeleagă cu adevărat frumusețea și naturalețea românească.


Ar fi și păcat să ignori unul din puținele locuri virgine din capitală. Într-o junglă urbană, un grup de oameni încăpățânați trudesc din greu ca acest loc să educe și să reamintească oamenilor că omenia s-a născut la sat.

You Might Also Like

0 comentarii