Spiritul Craciunului

Știu că au trecut sărbătorile, petrecerea de anul nou, iar majoritatea probabil vă gândiți la viitoarele concedii din primăvară, totuș...


Știu că au trecut sărbătorile, petrecerea de anul nou, iar majoritatea probabil vă gândiți la viitoarele concedii din primăvară, totuși eu văd momentul potrivit pentru a face o mică comparație între târgurile de Crăciun din țară.

Anul acesta am reușit să ajung la Sibiu și să văd cu adevărat ce înseamnă un Târg de Crăciun, acum am înțeles ce înseamnă promovarea unui astfel de eveniment și cât de mult adoră oamenii locului această perioadă din an. Pare că sunt toți localnicii strânși laolaltă în Piața Mare a Sibiului și se bucură de fiecare lucru mărunt.

Buticurile cu vin fiert și tarabele de mâncăruri tradiționale sunt nelipsite, însă nu sunt atât de multe precum în București, imediat vă voi spune și despre târgul din capitală. Totuși ce m-a bucurat cel mai mult în Sibiu a fost faptul că am găsit o tarabă care deși era special amenajată pentru un caz social și solicita donații, oferea în schimb cărți pentru fiecare donație, iar faptul că donai o anumită sumă nu te obliga să iei o anumită carte ci ce carte doreai tu, eu fiind un iubitor al lecturii, am văzut acest gest chiar foarte frumos. În general nu donez și nu cred astfel de cazuri, însă faptul că a oferit cărți în schimbul donației m-a făcut să cred câtuși de puțin că banii ajung unde trebuie.

Cât despre perioada târgului, eu am ajuns chiar în primele zile ale acestuia, mai exact la sfârșitul lunii noiembrie și chiar dacă nu am prins zăpadă tot a fost minunat, am simțit spiritul crăciunului cu adevărat.

Sibienii cu adevărat sunt ospitalieri și deschiși, nu numai în perioada crăciunului, totuși următoarea poveste a avut loc în ajunul sărbătorilor, eram singur în Piața Mare a Sibiului, savuram liniștit un pahar de vin fiert la căldura unei mese, priveam împrejur și văd o ceată de studenți care chicoteau și se amuzau, priveau. Mai mă mișc un pic și văd un copil micuț care făcea primii pași bucuros și fericit, în spatele lui cei doi tineri părinți radiau dragoste văzându-și copilul fericit și voinic. Revin la paharul meu și la masa mea liniștită, când deodată sosește la masă un bătrânel, nu îi mai rețin numele și mă întreabă dacă se poate să se așeze și el, i-am zis că da. Din acel moment timp de trei ore la masa mea singură au venit trei săteni cu care am povestit începând de la oraș, obiectivele turistice, viețile noastre și cam orice ne-a trecut prin cap. Acum am înțeles de ce Ardealul este un loc al oamenilor deschiși și civilizați.


Cât despre București am avut ocazia să văd în anul 2014 trei așa zise târguri de Crăciun. După ce am fost la Sibiu, pe urmă niciun alt târg nu s-a mai putut ridica la același nivel. În București am fost în Bucharest Christmas Market în Piața Universității și parcul Cișmigiu, însă am prins și o mică demonstrație într-una din librăriile din apropierea Universității.

Legat de Piața Universității și Parcul Cișmigiu, nu am fost dat pe spate ca în Sibiu, însă în mare a fost un târg frumușel, însă cam prea micuț pentru o capitală europeană, fără supărare bucureștenilor, dar mă așteptam la mai mult, măcar la același nivel cu ardelenii.

Totuși mâncărurile bune și vinul fiert nu au lipsit, iar acest lucru a atras și în anul care doar ce a trecut nenumărați curioși și pofticioși, Chiar dacă am zis numai lucruri mai puțin pozitive acum vine singurul lucru bun pe care îl voi zice despre București, capitala le-a oferit celor care iubesc Crăciunul și ocazia de a patina, în Parcul Cișmigiu fiind improvizat ca în fiecare an un mic panitoar.

Voi pe unde ați reușit să mergeți și care credeți ca e cel mai frumos târg de crăciun din țară ?

You Might Also Like

2 comentarii

  1. Frumoasa ideea cu carti date in schimbul donatiilor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu m-am intors din Sibiu cu doua carti dragi mie - Legende istorice de Dimitrie Bolintineanu și Zeilor le e sete de Anatole France

    RăspundețiȘtergere