Valea Templelor, un muritor printre zei

Amintirile legate de Valea Templelor din Agrigento sunt destul de îndepărtate, însă mi le amintesc cu mare plăcere. De multe ori îmi r...

Amintirile legate de Valea Templelor din Agrigento sunt destul de îndepărtate, însă mi le amintesc cu mare plăcere. De multe ori îmi revin în minte momentele când eram terminat de atâta căldură și mă uitam uimit cât de multă apă puteam consuma. Întrebările adresate localnicilor și ezitările mele de a mai spune altceva pe lângă, deoarece nu cunoșteam limba și spre rușinea mea nici în aceste momente nu o cunosc, sunt cele mai stânjenitoare clipe, iar întâlnirea cu un roi imens de albine în apropierea Templului lui Herakles au fost și vor rămâne episoade minunate în peripeția mea siciliană.

Deși au trecut mai bine de patru, cinci ani de la ultima mea vizită în Agrigento lucrurile par că s-au întâmplat ieri, simt și acum cum călcam destul de timid, pașii mei erau mărunți și nesiguri, păream atât de uimit de rândurile de turiști care păreau că nu se mai terminau, de mărețele construcții care datează de mai bine de 2000 ani și care și astăzi deși nu se află în cea mai bună formă tot uimesc prin arhitectura lor și frumusețea divină.

În apropierea orașului Agrigento, se află nu mai puțin de șapte temple construite în stil doric. Cele șapte temple aflate în patrimoniul Unesco fac parte din situl arheologic numit Valea Templelor, un nume minunat, care rezonează spiritualitatea anticilor.
Locuitorii actuali sunt recunoscători străbunilor eleni, pe lângă stilul de viață, tradițiile și lecțiile de aur aceștia au primit în ”dar” și vechile clădiri, temple sau cetăți, care astăzi sunt o adevărată mină de aur, având în vedere câți turiști adună anual Sicilia. Turismul este o sursă de venit importantă pentru această micuță insulă.

Localnicii fac tot posibilul să te facă să înțelegi că fiecare templu, are rolul lui în vale și fiecare are un trecut intens. Dacă cel mai puțin vizibil templu, este cel al lui Herakles, datorită cutremurelor și cataclismelor nature prin care a trecut, de cealaltă parte se află templul Concordia, ridicat în cinstea zeiței armoniei, această construcție grandioasă astăzi pare singura care a reușit să câștige lupta cu timpul și arată exact ca acum 2500 ani.

Totuși, nu trebuie ratat nici Templul lui Juno, chiar dacă mai bine de jumătate din templu este deja afectat clădirea este în continuare extraordinară, ea fiind și prima din lanțul celor șapte care își întâmpină turiștii curioși.

Chiar dacă aici se află cele mai multe temple din sudul Siciliei, Valea Templelor se mai poate lăuda cu ceva mai puțin plăcut, un număr extrem de mare de morminte, unele din perioada romană altele mult mai recente, datorită epidemiilor secolelor trecute. Nu aș vrea să fiu înțeles greșit, însă sunt vinovat, m-am simțit atât de bine, deși nu cred că e chiar normal, atunci când mă plimbam printre morminte.
Majoritatea au rămas și astăzi sigilate, teama localnicilor față de bolile care i-au băgat pe cei dinăuntru este extremă.

Pe lângă mirificele temple, macabrele morminte mai există un obiectiv pe care l-am trecut în lista ”Must see again!” Mormântul lui Theron. Surprizele din partea sicilienilor sunt fără limite, construcția antică deși este  asociată cu numele unui fost tiran din perioada imperiului roman, acest monument nu este nimic altceva decât un omagiu adus soldaților căzuți în războiul punic.

You Might Also Like

0 comentarii