Taormina, muza vechilor artisti

După atâtea clipe frumoase și amintiri memorabile acum a venit momentul să vă povestesc și ultima aventură pe care am trăit-o în Sicili...


După atâtea clipe frumoase și amintiri memorabile acum a venit momentul să vă povestesc și ultima aventură pe care am trăit-o în Sicilia. Sejurul meu pe insulă a durat aproape zece zile unde am avut norocul să vizitez patru orașe minunate, am dat peste o lume nouă mie și am aflat că peninsula italică nu a însemnat doar imperiul roman sau pizza, ci dimpotrivă acest tărâm parcă știut de toți de abia acum ni se arată cu adevărat.

În ultima zi a sejurului în plăcutul sud al Italiei am vizitat orașul Taormina, nu îmi place și nici nu îmi propun să mint, dar nici măcar nu știam unde se află pe hartă această locație până să ajung aici, nici măcar nu auzisem de acest orășel.

După ce am avut ocazia să mă plimb pe străduțele stațiunii și să cunosc oamenii locului am aflat de ce personalități precum Oscar Wilde, J.W. Goethe sau Friedrich Nietzsche au dorit să poposească aici pentru o perioadă în aceste ținuturi departe de aglomerația și zgomotul lumii civilizate.

Pentru cei care se întreabă, ”Dar cum se ajunge aici?” vă spun să cea mai recomandată modalitate o reprezintă mașina, însă dacă nu aveți cum să faceți rost de o mașină puteți opta și pentru autobuze, prețul unei astfel de curse este la îndemna oricărui turist, drumul din Catania doar dus nu depășește cinci euro, iar dacă doriți să economisiți și ceva bănuți și să vă întoarceți înapoi în Catania pentru un bilet dus-întors plătiți doar opt euro. Printre companiile care se ocupă de această rută se numără Interbus, Segesta și Sicilbus. Nu le-am încercat personal, însă nu am auzit pe nimeni să se plângă de ospitalitatea insularilor.

Un lucru remarcabil legat de istoria acestui oraș am observat-o de abia după ce m-am întors înapoi în țară. Localitatea Taormina este singurul oraș vizitat care nu a fost întemeiat de vreo colonie elenă, mai exact, acest oraș a fost întemeiat de către triburile siculi.

Pentru cei care nu știu mare lucru despre istoria antică a Siciliei și în special despre acest trib, pot să vă spun ce mi s-a povestit și mie de către localnici.Într-o perioadă cu mult înaintea sosirii grecilor în Sicilia, insula era guvernată de două mari triburi, sicalii și siculii, prima guverna vestul insulei, iar cea de-a doua guverna estul insulei.

În urma bună stării și prosperității tribul siculii, locuitorii siciliei de est în jurul anului 734 î.Hr. ridică un oraș aproape de malul marii pe care l-au numit Naxos, însă în urma unui cataclism acest oraș a fost distrus, iar supraviețuitorii au fost nevoiți să se refugieze în munții din apropiere, această legendă este confirmată inclusiv de istoricul grec Strabo.

Odată cu sosirea grecilor în Sicilia supraviețuitorii cataclismului reconstruiesc orașul și împreună cu noii confrați, grecii, readuc gloria de altădată. În această perioadă este construit și simbolul actualei Taormina, Teatrul Grecesc, astăzi un muzeu în aer liber.

Atracția turistică numărul unu a orașului este vizitată astăzi pe zi de către cel puțin 1500 de oameni, eu unu am intrat undeva pe la ora 13:00 – 13:20 alături de un grup format din 120 de persoane. Imaginațivă cât de bine organizat este acest muzeu, dacă au putut ține în frâu o adevărată turmă de oameni, dintre care mai bine de jumătate nici măcar nu știau un cuvânt în limba italiană.

Muzeul nu este singurul lucru bine pus la punct, ci întregul oraș este un exemplu perfect la cum trebuie să arate stațiune turistică. Un oraș cald și primitor, cu o bogată istorie și tradiție, multiculturală și în același timp cu oameni care vorbesc pe limba fiecăruia.

Pe lângă Teatrul Grecesc recomand celor care doresc să viziteze această localitate minunată să nu rateze Castelul Corvaja, o minunăție medievală care dăinuie de mai bine de o mie de ani sau pentru cei mai credincioși le propun două bijuterii pe care le vor îndrăgi de la prima vedere - Biserica San Domenico și Catedrala dedicată în cinstea Sfântului Nicola di Bari.

Cum am spus anterior, deși Taormina a fost lăcașul unde au poposit o sumedenie de artiști precum Oscar Wilde, J.W. Goethe sau Friedrich Nietzsche, cel care a reușit să se facă faimos grație culturii și peisajele locului a fost germanul Wilhelm von Gloeden. În comparație cu ceilalți artiști von Gloeden nu este atât de cunoscut publicului larg, însă acesta a reușit să transpună prin arta fotografică cel mai bine chipul și natura siciliană. Deși, te-ai aștepta ca un tablou nud, unde personajul principal este un tânăr copil să de deranjeze, localnicii văd reușitele baronului von Gloeden ca niște adevărate capodopere care fac o reclamă minunată locului.

Pentru cei au ajuns să citească despre minunata mea experiență în Sicilia acum vă recomand să vă uitați și peste celelalte articole în care am vorbit despre orașe precum Catania, Agrigento sau Siracusa. Sunt trei locații care mi-au rămas dragi, curând vreau să revăd această insula atât de specială. 

You Might Also Like

0 comentarii